Chcieliście przepis to proszę!
Pudding Chia to łatwy, szybki (no, nie wymaga dużo zachodu), zdrowy i smaczny deser.
Przydaje się gdy masz ochotę na coś słodkiego albo mają cię odwiedzić niezapowiedziani goście. Wystarczy go przygotować 30 minut przed podaniem. A na pewno zrobi wrażenie. bo ładnie wygląda i jest pyszny.
Proponuję go Wam w dwóch moich ulubionych wersjach, kokosowy i czekoladowy.
Podaję składniki na jedną porcje, ale wystarczy je pomnożyć o ilość osób
Kokosowy pudding Chia z owocami
Oto czego będziesz potrzebować:
- 2 łyżki stołowe nasion chia
- 100 ml mleka kokosowego (u mnie akurat kokosowe, ale może być jakiekolwiek)
- 1/2 banana
- 2 łyżki granata
- łyżka malin i jagód (u mnie mrożone)
Przygotowanie
Do mleka dodajemy nasiona chia i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min aż zgęstnieje, warto co jakiś czas zajrzeć i przemieszać by nie zrobiły się grudki.
Podanie
Banana rozgniatamy widelcem i nakładamy na dno szklanki (lub miseczki, w której chcemy deser podać), następnie wkładamy maliny. Na to nakładamy nasz pudding chia, wierzch puddingu przykrywamy granatem i ozdabiamy jagodami.
Gotowe do podania!
Czekoladowy pudding Chia z malinami
Oto czego będziesz potrzebować:
- 2 łyżki stołowe nasion chia
- 100 ml mleka (u mnie akurat migdałowe, ale może być jakiekolwiek)
- 1 łyżeczka miodu (może być też inna substancja słodząca np, ksylitol)
- 1 łyżka kakao (lub karobu)
- 2 łyżki malin (u mnie zapas mrożonych)
Przygotowanie
Mleko mieszamy z miodem oraz kakao, dokładnie mieszamy i dodajemy nasiona chia i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min aż zgęstnieje, warto co jakiś czas zajrzeć i przemieszać by nie zrobiły się grudki.
Podanie
Nakładamy na dno szklanki (lub miseczki, w której chcemy deser podać)połowę malin, następnie przykrywamy je częścią naszego czekoladowego puddingu, teraz kolejna warstwa malin i na to reszta puddingu.Wierzch deseru ozdabiamy malinkami i np. listkiem mięty.
Smacznego!
I co, prościzna prawda?
Napiszcie koniecznie czy wam się podoba i czy smakowało.
A może macie swoje przepisy, którymi chcielibyście się podzielić?
Pozdrawiam,
Zaiana
Jak wrócę do domu to będę próbować, bo wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńSmacznego!
UsuńI koniecznie napisz jak smakowało 😊
Wygląda super, muszę kiedyś spróbować. Nigdy nie próbowałam nasion chia ani żadnego z tych deserów z ich użyciem ale kuszą mnie od jakiegoś czasu już
OdpowiedzUsuńPolecam, można z nimi cuda robić 😆
UsuńMusze przyznac ze nie raz korcilo mnie zeby kupic nasiona chia ale w ostatniej chwili sie rozmyslalam , muszę w koncu sprobowac :) zapraszam do mnie na konkurs
OdpowiedzUsuńhttp://dziewczynkajakmalinka.pl/2017/03/konkurs-odmien-swoj-dom-na-wiosne
Wypróbuj, można z nimi wiele szypkich dań stworzyć. Nie tylko desery
UsuńMuszę spróbować zrobić kiedyś taki deser :)
OdpowiedzUsuńPolecam 😆
UsuńUwielbiam <3
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :-)
UsuńPyszności! Nie mogę się doczekać lata, wtedy mam straszną ochotę na śniadaniowe puddingi chia. <3
OdpowiedzUsuńTym bardziej, że latem jest dużo świeżych owoców
UsuńRzeczywiście szybki deser! Mnie nie odpowiada smak kokosa, ale wypróbuję dzisiaj z mlekiem ryżowym. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńSmacznego
Usuńa masz moze jakis przepis na chia bez mleka i innych przetworow mlecznych?
OdpowiedzUsuńTe przrpisy są z mleka roślinnego, ale możesz też chia namoczyć np w soku z owoców :-D
UsuńWow- jaki prosty przepis! Coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńSmacznego:-D
UsuńSkoro 30 minut namaczania starcza, o to idę robić! Kiedyś poinformowano mnie, ze 12h ma się namaczać i dlatego moje chia czeka na nie wiadomo co ciągle.
OdpowiedzUsuń12h?! No teoretycznie można na noc jak len, ale nie widzę sensu by tak długo moczyć :-p
UsuńWczoraj kupiłam nasiona z myślą właśnie o poddaniu ;)
OdpowiedzUsuńTo życzę smacznego:-D
UsuńZdecydowanie czekoladowy u mnie wygrywa :)
OdpowiedzUsuńHaha, ja też wolę czekoladowy 😜
UsuńNajważniejsze, że używasz samych naturalnych składników. Taki własnoręcznie przygotowany pudding pieści zmysły i żołądek :) A wszystkie inne torebkowe gotowce niech się chowają
OdpowiedzUsuńW torebkach wiecej chemi i cukru niż wartościowych składników
UsuńLubię chia, często biorę od pracy zaprawione espresso. Miodzio na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńEslresso z chia? Nigdy nie próbowałam 😍😜
UsuńCiekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńKokosowy pudding chia znam, robię :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowy to dla mnie coś nowego i zaraz w weekend wypróbuję go na moich synkach ;)
Nie wiedziałam, że nasiona pęcznieją już po 30 min. Ja zawsze wstawiałam na noc do lodówki.
Dodajesz mleko z puszki czy z kartonu? To zagęszczone czy zwykłe?
Kupuję w kartoniku lub robię sama, zwykłe nie zagęszczone, za puszkowym nie przepadam.
UsuńKolejny przepis który widze z wykorzystaniem nasion chia, musze w koncu sprobowac, zwlaszcza ze wyglada super
OdpowiedzUsuńPolecam, są nie tylko smaczne ale i zdrowe
UsuńBardzo lubię chia. Moja córa robi ze niej super desery. Może tym razem ja ją zaskoczę. Dzięki za przepisy.
OdpowiedzUsuńTo napisz potem czy jej smakowało :-D
Usuń