W sobotę 31 października w klubie Warsztaty Agaty po raz kolejny mieliśmy okazję spotkać się z Asią Anger, współautorką słynnego bloga Ala'Antkoweblw oraz bestsellerowej książki kucharskiej.
Gdy weszliśmy, przywitała nas wesoła i bardzo energiczna Agata, właścicielka tego wspaniałego przybytku.
To nasza druga wizyta w tym miejscu, pierwszy raz tu byliśmy w czasie Tygodnia Rodzicielstwa Bliskości. Nie mieliśmy wtedy okazji poznać Agaty, a to naprawdę wspaniała osoba. Czekając na zajęcia mieliśmy okazję porozmawiać i dowiedzieć się więcej o prowadzonych tam zajęciach. Być może wkrótce się na jakieś wybierzemy.
W Warsztatach Agaty bardzo dużo się dzieje, znajdziecie tu wiele cyklicznych wydarzeń tak dla maluszków jaki i dorosłych. Możecie na bieżąco śledzić wydarzenia obserwując fanpage na facebooku.
W pokoju obok czekała już na nas Asia z przygotowanymi smakołykami i poduszkami do siedzenia, każdy dostał też materiały warsztatowe z najważniejszymi informacjami.
Warsztaty odbyły się w bardzo przyjaznej rodzinnej atmosferze. Mogłabym na takie zajęcia chodzić co tydzień.
Na początek w zapoznaliśmy się z samą metodą rozszerzania diety, zasadach bezpieczeństwa, niezbędniku, przydatnych gadżetach, produktach i książkach. Ja dostałam za zadanie w mig przeczytać "Moje dziecko nie chce jeść". Książka już kupiona i w tym tygodniu powinna przyjść. :-P
Asia z pasją opowiadała o wprowadzaniu dzieciom nowych produktów, o tym by się nie zrażać gdy wszystko ląduje na ziemi i odpowiadała cierpliwie na nasze pytania, których było mnóstwo.
W czasie gdy my z zapałem poszerzaliśmy swoją wiedzę, nasze pociechy oddały się integracji i zabawą przyniesionymi przez Agatę zabawkami.
Po gadaniu przeszliśmy do dzieła, Asia przygotowała dla nas i naszych pociech wiele pyszności. oto co znalazło się w menu:
- babeczki bananowe;
- ciasto marchewkowo-orzechowe,
oraz warzywami; - ciasteczka owsiane;
- makaron z pesto z zielonego groszku z sezamem;
- ciasteczka amarantusowe- pyszne i o niezwykłym zapachu :-p
- placki warzywne z cukinią, dynią, marchewką i ziemniakiem ( w wersji bez glutenu i z glutenem) - bardzo nam zasmakowały i na pewno zagoszczą na dniach na naszym stole
Dzieci z zapałem zabrały się do degustacji w p[przygotowanych przez Agatę krzesełkach.Powstała nam mała restauracja z małymi krytykami kulinarnymi.
Ignacy, który dopiero rozpoczyna swoją przygodę z jedzeniem, mógł liczyć na swoje ulubione brokuły, odkrył miłość do papryki, nie pogardził też plackami.
Trochę się obawiałam jak się skończy to nagłe poszerzenie jego menu, ale widać nasz mały bohater wcale się tym nie przejął.
Wszystkie przepisy podzielone na kategorie wiekowe, znaleźć można na stronie Ala'Antkowe BLW,
Na koniec pragnę niezmiernie podziękować Agacie oraz Asi za zorganizowanie tak wspaniałych warsztatów i dodanie nam energii na dalszą zabawę w odkrywanie nowych tekstur i smaków z naszymi dziećmi.
Było wesoło, rodzinnie i pysznie!
Pozdrawiam,
Zaiana
Kurczę w mojej mieścinie nie ma i nie było takich atrakcji- fajna sprawa
OdpowiedzUsuńPogadaj z jakimś klubie albo domem kultury to może zorganizują :-P
Usuń